Si el mes passat parlàvem dels avantatges de reclutar treballadors sènior en aquest nou article ens anem a l’extrem contrari per abordar el reclutament del que es ve denominant “millennials”, l’ocupació jove i l’ocupació juvenil.

Però què són els millennials

El primer és definir què són els millennial i què els caracteritza per entendre una mica més a aquest perfil dins de l’empresa.

Quan parlem de generació millennials ens referim al conjunt de persones nascudes en els 80 i que ha arribat a la seva edat adulta amb el canvi de mil·lenni, és a dir, en el 2000. La característica principal d’aquesta generació millennials, quant al món i el mercat laboral es refereix, és la seva tardana incorporació al treball efectiu i la seva certa inestabilitat amb constants canvis de treball.

Això, en molts casos, ha generat una certa mala imatge social dels millennials que, a unes edats que consideraríem bastant avançades, com poden ser els trenta, els trenta-cinc o fins i tot més, no s’han emancipat dels pares, o ho han fet molt recentment, i tampoc han assumit, en molts casos, la qual cosa, de forma convencional, considerem com a responsabilitats socials; casar-se, formar una família, adquirir un habitatge propi…

No obstant això, atribuir aquesta actitud davant la vida i les obligacions a una deixadesa per la seva banda o una falta d’interès és alguna cosa gratuït i, si bé en alguns casos és així, no podem generalitzar.

Senzillament, el millenial no és un vague o un còmode. És una persona molt preparada que s’ha enfrontat a una situació socioeconòmica i laboral en la qual l’alta taxa de fracassos matrimonials i divorcis viscuda en les generacions dels seus pares, la precarietat de l’oferta d’ocupació i l’alta taxa d’atur en ocupació jove li han fet canviar els seus conceptes de vida i els seus valors.

Què fa que els millennial siguin un element necessari en l’empresa?

Els millennial suposen un autèntic repte en el reclutament de personal doncs canvien tots els conceptes habituals i la selecció de personal ha d’aprofundir molt més en la seva personalitat i valors, a fi de descobrir el seu potencial i qualitats.

Trobem entre ells valors molt importants i un concepte de treball diferent.

Pels millennial el treball no és una fi en si mateix, sinó un mitjà per aconseguir altres coses com a oci i temps lliure, viatjar, gaudir o permetre’s certs capritxos tecnològics.

La generació millenial anteposa el seu benestar a qualsevol altra responsabilitat i, en aquest sentit, podem dir que la seva principal responsabilitat és amb si mateix. És difícil que un millennial desisteixi en aquesta responsabilitat. En definitiva, li agrada viure bé i sense sobresalts, tenir la seva vida controlada i no arriscar la seva situació. En aquest sentit, assumirà, exactament, aquelles responsabilitats en la seva vida que se senti capaç d’abordar sense haver de renunciar al seu estatus, sent persones amb una gran estabilitat.

No podem esperar que els millennial prenguin una actitud davant el treball de sacrifici i plena disposició a l’empresa. Pel millennial el treball Full Estafi o les hores extres són absurdes i innecessàries, fins i tot un horari rígid ho és, però, precisament per aquest concepte, s’encarregarà que les seves obligacions es compleixin perfectament dins dels terminis i horaris compromesos.

Es tracta d’una generació que ha nascut i s’ha desenvolupat immersa a les noves tecnologies, mitjans de comunicació i xarxes socials. Per a ells est és el seu mitjà natural; no és que ho coneguin profundament, sinó que es desemboliquen en el d’una forma instintiva. El que para uns altres es fa fins a difícil d’entendre, i com més de sistematitzar i assumir en les formes de relacionar-se, pels millennial és la forma evident de fer-ho, l’única possible.

Segons Accenture, el 96 % d’aquesta generació millennial són usuaris de la banca online i entén que no existeix un element diferenciador entre els bancs i els estudis de Deloitte demostren que aquesta generació suposarà el 75% de la força laboral en pocs anys i un importantíssim percentatge del mercat de consumidors. D’aquesta forma, per a l’empresa és necessari contractar persones que puguin entendre perfectament el mercat al qual es dirigeixen, les seves necessitats i les seves formes d’accés i comunicació, al mateix temps que ha de fer-ho perquè és el personal qdel qual disposarà.

D’altra banda, els millennial accepten a contracor l’autoritat, però és a causa que considera que hi ha una altra forma de fer les coses. No en va, s’han educat en una era de revolució econòmica i tecnològica que han assimilat perfectament, enfront dels seus caps que han hagut d’aprendre-la i assimilar-la, però pels quals no deixa de ser un mitjà enutjós i antinatural.

Així mateix, el nivell de formació i preparació de la generació millennial, fins i tot el seu nivell cultural i capacitat de relació social és, en molts casos, superior a la de les persones que estan per sobre d’ells. Tenen un alt nivell d’estudis, dominen freqüentment diversos idiomes, han dedicat gran part de la seva vida a viatjar i relacionar-se socialment…

Generació millennial en la selecció de personal

En definitiva, una generació que posa en dubte els conceptes establerts quant al treball, la jerarquia, l’esforç o la responsabilitat, ja que els millennials xoquen frontalment amb els equips i estructures actuals. No obstant això, la generació millennial és més imprescindible que necessària. Els millennials han de tenir pes en els processos de selecció de personal, ja que entenen perfectament el mercat emergent i els mitjans de comunicar-se amb ell, els seus interessos i les seves formes d’actuar.

Per a l’empresa és fonamental el reclutament de personal amb aquest perfil als seus equips i estimar les noves fórmules que proposen per poder adaptar-se tant a les necessitats del mercat com a les fórmules de treball emergents que proposen i poder reconduir-les dins de les seves estructures. No en va, els millenial han possibilitat fets i coses com la creació i el desenvolupament de les xarxes socials, la primavera verda o l’accés a informacions reservades i compromeses i estan al capdavant d’importants desenvolupaments tecnològics innovadors i noves iniciatives.

Abans que anar al xoc o a la desqualificació, l’empresa ha de saber descobrir aquests valors i incorporar-los en la seva estructura, oferint un mitjà intern que sigui favorable a la integració d’unes persones que rebutgen, per naturalesa, les formes convencionals de fer les coses perquè veuen molt clar que hi ha altres vies alternatives i altres maneres d’enfocar la vida.

A través del portal d’ocupació d’Infofeina i el dashboard, pots accedir i aprofundir en les característiques de qualsevol candidat, una eina que et facilitarà la labor de reclutament.
Si vols saber més sobre què són els millennials, en El País trobaràs més informació sobre aquest perfil en l’actualitat i les seves característiques.