Fa amb prou feines un parell de mesos, a l’agost, publicàvem un article en el nostre blog que parlava dels millennials, les dificultats de reclutament dels mateixos i els seus certs problemes d’integració per mantenir una idea sobre el treball i la vida bastant diferent a la convencional.

No obstant això, aquesta idea, que en els millennials és portada a uns certs extrems, fa temps que s’ha assentat en la nostra societat i avui, el treballador no busca solament uns criteris de salari i purament econòmics, sinó que busca la conciliació amb una vida familiar i personal.

Però també busca altres coses dins del propi treball que li facin aquest més agradable. En definitiva, no es tracta d’estar sis, vuit o deu hores en una oficina o exercint una labor determinada, sinó de fer-ho a gust.

D’aquesta forma, la qual cosa es venien coneixent com a incentius no econòmics o intangibles i que sovint quedaven en un segon pla, s’han convertit avui en un paquet imprescindible per atreure i fidelizar el talent.

Què és el salari emocional?

El salari emocional és tot el conjunt o paquet de beneficis, no directament econòmics o monetaris, que l’empresa ofereix com a afegit al sou als seus empleats.

El conjunt de l’oferta pot ser d’allò més variat i incloure, des d’assegurances mèdiques de caràcter privat, a fons de pensions, guarderies o el simple benefici de sortir abans els divendres.

En definitiva, tot allò que li fa sentir al treballador còmode, productiu, valorat i amb una estabilitat i que hi hauria moltes coses que perdria amb un canvi per criteris purament econòmics, en el cas de la fidelització, o que, per contra, hi hauria moltes coses a guanyar en cas de decidir-se per entrar en la nostra empresa, en el cas del reclutament.

Com funciona el salari emocional?

Les noves generacions han après a valorar en les seves vides molts altres aspectes que van més enllà de l’econòmic. El seu temps d’oci, el temps per dedicar-li a la família i als fills, sentir-se a gust en el treball que exerceix…

Al mateix temps, les empreses han après a no basar la productivitat en el nombre d’hores, sinó en la motivació del treballador i de l’equip.

D’aquesta forma, es produeix una interacció perfecta entre el que l’empresa desitja, que és la productivitat i estabilitat del seu equip, i el que el treballador necessita que és motivació emocional i tot això articulat entorn d’una sèrie de beneficis sovint intangibles, però de vital importància per a l’estil de vida que desitja el treballador.

Alguns elements bàsics del salari emocional

Encara que els incentius que poden compondre aquest paquet poden ser d’allò més variat i originals, hi ha alguns elements fonamentals que solen formar part del paquet de forma ineludible.

 1. Possibilitat d’evolució dins de la pròpia empresa

Posem aquest element en primer lloc per la seva transcendència. El treballador que busquem en el nostre reclutament de personal vol una estabilitat, no li agraden els canvis i vol desenvolupar la seva carrera professional dins de la mateixa empresa, aprofitar les oportunitats i saber que aquestes estan a l’abast de la seva mà.

Un bon pla de promoció interna, subjecte a un criteri el més objectiu possible, serà fonamental per al reclutament i posterior fidelització del talent en la nostra empresa.

 1. Afavorir el desenvolupament personal i professional

Íntimament relacionat amb el punt anterior, l’empresa ha d’afavorir la formació interna dels seus treballadors, el seu constant aprenentatge i evolució amb cursos i seminaris interns i polítiques de suport a la formació, subvencions d’estudis, beques i publicacions.

 1. Conciliació amb la vida familiar i personal

Estem aquí davant un dels elements més valorats pels treballadors i que pot ser implementat a través d’infinitat de mesures:

 • Horaris d’entrada i sortida flexibles.
 • Vacances extra.
 • Dies per a assumptes propis.
 • Possibilitat de teletreball.
 • Jornada reduïda.
 • Jornades intensives a l’estiu.
 • Fi de jornada anticipat els divendres.
 • Dia d’aniversari lliure.
 1. Bon ambient i espai de treball

El clima laboral és de summa importància. Comptar amb espais de relaxació i convivència en l’empresa que fomentin la interactuació professional i personal de l’equip, activitats de convivència i formació, el treball en equip i un bon funcionament del lideratge.

Però l’espai, la seva distribució i decoració, són també de summa importància, ja que el treballador passarà una important part de la seva vida en un espai i un entorn que ha de ser agradable, còmode i funcional.

 1. Identificació del treballador amb els valors de l’empresa

Fer sentir al candidat o al treballador que forma part d’alguna cosa, d’un projecte multidimensional amb el qual es pot indentificar plenament, integrar-se en ell i participar en la presa de decisions i en l’evolució del mateix.

El Employer Branding: Com transmet l’empresa la retribució emocional

De la mateixa forma en què vam crear una marca per a un públic consumidor hem de crear una marca i una reputació com a ocupador que reforci  i afavoreixi els nostres processos de buscar candidats.

Això, que és el que es denomina Employer Branding, suposa convertir l’empresa en un imant per al talent i s’aconsegueix, en gran manera, a través de saber traslladar la imatge i comunicar tots aquells aspectes que transcendeixen la retribució purament econòmica.

No obstant això, el millor vehicle de transmissió d’aquesta imatge són els propis treballadors i, per a això, el Employer Branding ha de basar-se en una sèrie de premisses:

 • Ser veraç; és a dir, recolzar-se en els veritables valors de l’empresa.
 • Propostes perfectament orientades al talent que volem captar.
 • Que siguin els teus propis treballadors els que transmetin la seva fidelitat i situació dins de l’empresa, involucrant-los en el projecte.
 • Utilitza les xarxes socials com a mitjà principal de transmissió de la marca.

Cada dia, l’equilibri entre retribució econòmica i emocional és més ajustat. Estudiar a fons els avantatges que podem i hem d’oferir, enfocades al talent que volem captar i retenir en la nostra selecció de personal és una tasca fonamental en tota empresa per convertir-la en alguna cosa desitjable pels millors. Si vols implementar i potenciar en la teva empresa el salari emocional consulta aquests 10 exemples de salari emocional en imf-formación.