El reclutament de personal és una de les àrees en les que majors estratègies creatives s’han de desplegar per tal de fidelitzar el talent. Per què? Perquè ja hem vist tot el que l’alta rotació d’empleats pot ocasionar en una empresa i més enllà d’això, quan després de buscar candidats s’aconsegueix donar amb l’adequat capital humà, fer que es quedin a la teva companyia es torna no només un desig, sinó també una necessitat, perquè als bons treballadors cal tenir-los sempre a prop i per això, el Employer Branding pot marcar una diferència.

Què és el Employer Branding?

L’univers de la selecció de personal és molt dinàmic i contínuament estan apareixent nous conceptes que pretenen col·laborar en la missió de portar a les empreses a trobar el millor talent i no només això, sinó també retenir-lo.

Entre aquests molts conceptes associats al reclutament de personal, l’Employer Branding ocupa en l’actualitat un lloc predominant.

Però, de què parlem quan parlem de Employer Branding?

En principi, no parlem d’un terme nou, de fet, el seu sorgiment ens fa remuntar-nos als anys 60 ja traslladar-nos a Estats Units, on el concepte neix.   No obstant això, a Espanya ha arribat a cobrar rellevància recentment en la segona dècada dels 2000.

el Employer Branding és, d’aquesta manera, un concepte que fa referència a la reputació d’una empresa com ocupadora, fins i tot a Espanya se sol denominar al terme “marca ocupadora”.

Veiem aquí doncs, que la imatge d’una companyia com marca ja no només ha de construir-se en funció de la clientela, sinó també en funció dels empleats, per als que, en algun punt, l’empresa en què treballen és una marca, una marca ocupadora, que igual que les altres, ha de seduir-amb la finalitat que ells es quedin amb aquesta i no vagin a la recerca de cap altra més.

Si es vol, és una batalla més dura que la que es dóna davant de la clientela, atès que, en aquest cas, el client pot oscil·lar entre una i una altra marca per a un mateix servei i producte, però en el cas del treballador cal que sigui fidel a una sola i allà radica la importància del Employer Branding.

Per què importa tant el Employer Branding?

Perquè el Employer Branding s’ha convertit en una de les estratègies més importants per fidelitzar el talent i per aconseguir que la imatge de les companyies com marques ocupadores siguin positives.

Aquesta és llavors una de les alternatives que la teva organització té per constituir-se com a referent per als candidats i això es relaciona molt amb l’explosió dels mitjans socials. En l’actualitat, tota la informació de la teva empresa pot aconseguir-se fàcilment a través de la xarxa, gràcies al que la mateixa firma comparteix en els seus canals socials, i també gràcies al que els empleats de la teva companyia bolquen en aquests espais.

Així, els treballadors d’una organització es converteixen a l’ham perfecte per atreure nou talent o bé, destrueixen per complet la imatge de la companyia com a marca ocupadora.

D’altra banda, el Employer Branding ha d’apostar a seduir i conquerir als propis empleats de la signatura, per tal de que no només es quedin, li siguin fidel a la seva empresa, sinó, a més, perquè atreguin més candidats de qualitat. Amb el Employer Branding, d’alguna manera, vens la teva marca ocupadora als teus treballadors i ells s’encarreguen de la resta.

Quins són els avantatges del Employer Branding?

Amb una adequada implementació del Employer Branding pots atraure el millor talent, això vol dir que atreus als millors empleats per a la teva companyia.

Alhora, amb aquesta mena d’estratègia aconsegueixes reduir la rotació de personal, fidelitzant als teus empleats.

Fidelitzar els treballadors mitjançant el Employer Branding, a més, brinda un altre avantatge que és la de generar una imatge més positiva de la teva companyia.

Alhora, la teva empresa es converteix en referent, el que implica que el talent vindrà a ella, perquè tothom voldrà treballar-hi.

Com pots millorar la teva Employer Branding?

Et portem algunes idees per millorar la teva Employer Branding. Aquestes idees les hem extret d’empreses que han entès això molt bé, constituint-se com veritables marques ocupadores a les que tothom triaria sense dubtar:

Google

La tècnica de la companyia de Mountain View va ser fer que els seus empleats oblidin que estan treballant en una empresa. Així, la firma ha aconseguit posicionar-se com una de les més populars, aquelles a les que el talent sempre colpeja a la seva porta. Per a això, Google, ofereix als seus empleats múltiples beneficis, instal·lacions modernes i innovadores en les quals treballar i possibilitats de creixement notables.

Hubspot

El punt fort de l’estratègia de Employer Branding d’aquesta empresa ha estat sempre el lloc que li dóna als seus empleats, no només per compartir el dia a dia d’aquests en tots els seus espais socials, sinó a més per donar-los veu, fer que la seva opinió compti i deixar fins i tot que ells mateixos parlin del feliços que són treballant allà.

Starbucks

Una altra de les companyies líders en Employer Branding és Starbucks. Aquesta empresa s’especialitza en formar els seus empleats, mantenint convenis amb universitats perquè els seus treballadors puguin obtenir una llicenciatura gratuïta a través de la formació en línia.

 

A més d’aquests exemples, volem deixar-te algunes claus per millorar la teva Employer branding en reclutament de personal:

  • Connexió

El talent està a la xarxa i trobar-lo és una tasca de tots els que formen part de la companyia, per a això, cal que tots siguin partícips d’aquesta missió, alguns com a ambaixadors, altres com cercadors.

  • Transparència

Com és fora, hauria de ser dins. La transparència és clau quan de Employer Branding parlem, perquè si el que proposes per al fora no es dóna en la pràctica dins de la companyia, tard o d’hora això farà fracassar la teva estratègia.

  • Experiències

Al final, tot es tracta de les experiències que com a marca ocupadora li ofereixes als teus candidats i als teus empleats. Com més positives, més efectiva la teva estratègia de Employer Branding.

Coneix més sobre el Employer branding visitant el bloc de EAEprogramas on trobaràs exemples d’empreses líders en aquesta pràctica.