Hi ha tota una nova generació d’empleats, els anomenats Millenials, que exigeixen, entre altres coses, noves capacitats de gestió en selecció de personal. Però això no és tot, el que es requereix en el context actual és pensar en les noves habilitats i qualitats que ha de tenir un bon líder. Aquest és qui conduirà a la companyia a assolir els objectius desitjats, entenent com a conductor designat al capdavant d’equips de treball en què regna la diversitat.

En funció d’aquesta fita, ens preguntem quines qualitats i habilitats ha de tenir un líder, que hagin de ser considerats pels equips de selecció de personal?

Per què líders i no caps?

D’acord amb els experts en selecció de personal, la noció de líder està associada amb aquella persona que té la capacitat per conduir un grup. D’altra banda, un cap és qui té certa autoritat o poder sobre el grup per dirigir el seu accionar o les seves activitats.

Mentre que conduir està més associat a portar i, per tant, acompanyar al grup de treball cap a la consecució d’objectius, la noció de dirigir s’associa més a manar, regir, governar. D’aquesta manera, el cap es converteix sota aquesta concepció en l’autoritat màxima i la veu principal al capdavant d’aquest moviment de treballadors.

Sota aquesta concepció, el líder en selecció de personal pot convertir més aviat en una persona capaç de guiar els empleats, mentre que el cap ordena, mana, emparant-se en el privilegi de la seva autoritat, i pot caure fins i tot en l’error de l’autoritarisme al espai de treball.

A l’actualitat, aquest últim model d’administració d’una companyia no és el més eficient i de fet, pot resultar obsolet i perjudicial per al funcionament de la companyia. Per això, et volem mostrar el que un líder en selecció de personal ha de tenir per conduir a la seva empresa a l’èxit.

La importància de les qualitats del líder durant els processos de selecció de personal

Per al departament de recursos humans, les qualitats d’un líder són de vital importància. Tenir-les en compte és fonamental per no cometre equivocacions en contractar als futurs empleats. Per què diem això? Perquè en considerar les qualitats d’un líder hi haurà coherència en la selecció, escollint treballadors que s’adeqüin als objectius de l’empresa, però fonamentalment, a la missió i valors que es persegueixen i sostenen dins de la mateixa.

D’altra banda, les qualitats del líder en selecció de personal poden servir per a un millor filtre de sol·licituds, en funció de tot el que vam exposar anteriorment i també com una manera d’agilitzar el procés de selecció de personal.

Per tot això, és fonamental conèixer com a departament de recursos humans, les qualitats específiques dels líders dels equips. D’aquesta manera, podrem identificar si aquestes són presents en els candidats.

Per identificar aquestes qualitats i habilitats primer has de conèixer-les. A continuació de expliquem sobre les més rellevants.

Qualitats i habilitats d’un líder

A continuació, reunim algunes de les qualitats i habilitats que tot líder d’un equip hauria de tenir:

Empatia

L’empatia és una qualitat fonamental en qualsevol líder en una empresa, perquè això és el que li permetrà conduir equips de treball sensibles a les necessitats de tots els empleats. Un líder empàtic dota d’humanitat a les empreses, afavorint l’equilibri entre vida laboral i professional, potenciant el benestar dels treballadors.

Pensament estratègic

Aquesta és una de les habilitats clau que han de tenir els líders d’avui. Parlem d’entendre a treballadors dels diferents equips de l’empresa com a elements diferenciadors i, per tant, el pensament estratègic del líder servirà per captar, fidelitzar i retenir aquest personal.

Comunicació

Les habilitats de comunicació són també molt importants en la figura del líder. Gràcies a això, podrà transmetre els valors de l’empresa al seu equip, així com deixar clar quins són els objectius i què és el que s’espera del paper de cada empleat en l’equip de treball.

Escolta

Si bé és fonamental tenir una àmplia capacitat de comunicació, el que també resulta clau és que el líder de l’equip sàpiga escoltar. Perquè quan parlem d’una comunicació eficient ens referim a aquella que es dóna sense interrupcions i en doble sentit. Saber escoltar és fonamental per conèixer les necessitats dels treballadors i poder respondre oportunament a elles, és part de la feina de fidelització i retenció del personal.

Entusiasme

L’entusiasme és una qualitat molt valuosa que es pot trobar en un bon líder. L’entusiasme és contagiós, es diu, i per tant, quan el líder d’un equip demostra entusiasme en el dia a dia, en les tasques quotidianes, el seu equip de treball acaba contagiant d’aquest. Pot ser rellevant sobretot per motivar a l’equip.

Compromís

Per descomptat que un líder compromès és fonamental, perquè en tota companyia es predica amb l’exemple i de res serveix intentar des de la paraula motivar els empleats si en els actes no es veu reflectit després aquest mateix ímpetu i aquest mateix ideal de treball. El compromís llavors, es veu en la mesura en què el líder desenvolupa la seva activitat quotidianament.

Pensament analític

Una altra habilitat important que tot líder ha de tenir és la de pensar de forma analítica i amb això ens referim a aquesta capacitat de poder llegir les dades i veure alguna cosa més que simples xifres. Poder extreure informació rellevant d’ells i realitzar els canvis oportuns en funció d’aquests amb l’objectiu de millorar el funcionament de l’equip, així com els resultats, és fonamental.

Innovació

Un líder ha de ser capaç d’assumir riscos, però sobretot, ha de ser capaç de realitzar accions en el present pensant en el futur. Per a això, ha de ser innovador, estant al corrent de les últimes tendències del sector, aplicant estratègies noves que, encara que no siguin les més segures, suposin avantatges significatius per a l’organització.

Com hem pogut veure, les qualitats i habilitats d’un líder a tenir en compte durant els processos selecció de personal són clau, perquè poden contribuir a l’èxit en aquesta àrea i això portar al creixement sostingut de l’organització.

Vols saber més sobre les habilitats d’un líder? Descobreix 22 qualitats que fan a un gran líder a Entrepreneur .