La selecció de personal suposa un desafiament, però no només en termes de captació del millor talent, sinó sobretot, en com retenir el talent a la teva empresa.

Actualment vivim en una era plena de transformacions, tot succeeix a un ritme vertiginós i els canvis se succeeixen de manera incessant, d’aquesta manera, per a un empleat abandonar el seu treball estable per una oportunitat millor ja no representa una idea desgavellada, de fet, és aquesta la recerca actual del talent: treballar en el millor lloc possible. Per això, els que són dins el departament de reclutament de personal, tenen molta feina per davant per trobar la millor manera de retenir el talent a l’empresa.

La importància del talent humà a l’empresa

En els nostres temps,reclutar i atraure talent és el veritable repte dels professionals de l’àrea de selecció de personal.

Sabies que la pèrdua d’un empleat qualificat suposa un cost molt elevat per a l’organització?

El talent humà a una empresa és una peça clau en tota companyia, perquè per a les empreses els treballadors són subjectes actius capaços d’assolir els objectius de l’organització, de la manera més efectiva possible. El talent és el braç executor darrere de tota estratègia empresarial i és una font de coneixements i experiència que ajuda a millorar àmpliament els resultats de la signatura.

Perquè un empleat nou adquireixi la productivitat adequada en el seu lloc, es requereix un període mínim de sis mesos. Quan es perd talent humà d’una empresa, es perden coneixements que marxen amb aquest treballador i es tornen necessàries les tasques de redistribució de funcions a causa del nou lloc vacant, s’han d’encarar nous processos de reclutament de personal (amb el temps i el cost que això comporta) i de la mateixa manera, un cop cobert el lloc, s’haurà de dedicar un altre període per integrar al nou treballador i capacitar-lo.

Per aquest motiu, conservar el talent a una empresa es torna fonamental per a l’adequat funcionament de la mateixa. Avui volem donar-te algunes recomanacions perquè puguis portar aquesta tasca endavant de la manera més òptima.

5 estratègies per retenir el talent a una empresa

Per tal d’augmentar la productivitat de la teva companyia i enfortir la seva competitivitat en un context cada vegada més dinàmic i divers com l’actual, comptar amb estratègies de retenció del talent a una empresa és fonamental en l’àrea de selecció de personal. A continuació t’expliquem cinc d’aquestes estratègies:

1- Propiciar un bon clima laboral

Dins del manual del bon ocupador, el clima laboral ocupa una part molt important. A l’actualitat, els empleats busquen ser part d’organitzacions en les que se sentin a gust, còmodes per desenvolupar la seva tasca de la millor manera. L’ambient de treball és un factor decisiu al voltant de la permanència d’un treballador en una empresa, perquè l’objectiu dels empleats és assolir els seus objectius professionals en un context agradable, sentint que són respectats, valorats i que poden generar vincles humans positius.

2- Donar flexibilitat

Dins de les estratègies de retenció del talent a una empresa, cal tenir en compte que el benestar dels empleats moltes vegades està vinculat a la flexibilitat. Això es refereix, sobretot, al tipus de jornada laboral, per exemple, el treball remot des de casa, és considerat per molts professionals com una modalitat més adequada per a la seva productivitat, mentre que altres prefereixen combinar home office amb treball dins de l’empresa, poder triar quins dies treballar en un lloc o en un altre. És clar que la flexibilitat no es relaciona només a aquest punt, sinó que també té relació amb la capacitat d’una companyia per adaptar-se a les necessitats dels seus treballadors.

3- Afavorir la conciliació de vida laboral i personal

Aquesta és una de les qüestions fonamentals per retenir el talent corporatiu en els nostres dies. Si treballes en selecció de personal, has de saber que els empleats s’interessen cada vegada més per oportunitats d’ocupació en les que puguin portar una vida equilibrada en el professional i el personal. Per a això, és fonamental, precisament, el que dèiem abans de la flexibilitat pel que fa al tipus de jornada laboral, però no és l’únic. També pots oferir permisos més prolongats per maternitat o paternitat, per exemple, o dies en què els treballadors poden començar la jornada laboral més tard o anar més d’hora, per esmentar algunes opcions.

4- Promoure la comunicació

Part dels esforços per retenir el talent a l’organització s’ha d’enfocar a la integració total de l’empleat en la companyia, per a això, la comunicació és un factor clau. Si el treballador sent que és tingut en compte, que les seves opinions, suggeriments i idees són valorades i escoltades, se sentirà part de la companyia i com un membre important en la mateixa col·laborarà activament en el compliment dels objectius de la mateixa. Així és com es desenvolupa una lleialtat gairebé de forma natural cap a l’empresa i això és molt important per aconseguir retenir aquest treballador.

5- Oferir possibilitats de creixement

Per descomptat que aquest ha de ser un dels punts més rellevants pel que fa a les estratègies de retenció del talent a una empresa, parlem de les possibilitats de creixement dins de l’organització. Una de les raons principals per les quals un treballador abandona una empresa és per les nul·les o escasses possibilitats d’ascendir a la companyia, perquè no créixer en el professional implica un estancament en aquesta àrea i per això, si una altra empresa ofereix possibilitats de fer-ho, els treballadors s’aniran a la recerca d’aquestes oportunitats.

Una estratègia intel·ligent per retenir el personal consisteix a pensar en un recorregut que els empleats poden fer per créixer dins de l’organització, de manera que, amb el pas del temps i l’abast d’objectius, aquest senti que el seu esforç és reconegut, pujant graons en l’estructura de la companyia.

Recorda que l’important en aquest sentit és que el talent senti que pot avançar, adquirint nous coneixements i desenvolupant noves tasques i per a això, és molt útil oferir informació clara sobre les possibilitats de creixement en l’empresa.

En resum, retenir el talent és un objectiu que ha de ser primordial per a qualsevol organització, perquè els beneficis de aconseguir-ho són clau per al desenvolupament i expansió de la pròpia empresa.

A Infofeina et podem ajudar a captar el talent que necessita la teva empresa amb què podràs assolir tots els teus objectius de negoci i continuar creixent. Crea ara el teu perfil i comença a buscar el millor perfil de candidat.
No dubtis a fer una ullada al nostre anterior post Què és una estratègia d’employer branding? perquè la teva marca sigui susceptible per captar el millor talent del mercat laboral.