Triar el millor candidat per una empresa no és una feina fàcil. En l’actualitat, la falta d’oportunitats laborals i la senzillesa d’apuntar-se a les pàgines web d’ocupació fa que es compliqui poder visualitzar el candidat ideal per a una oferta de treball. Per això, és important detectar les competències d’una empresa per conèixer millor el perfil que s’està cercant. En aquest post expliquem amb detall com trobar els candidats amb les competències laborals que encaixin millor amb les de l’empresa.

Tipus de competències laborals

La selecció de personal per competències consisteix a anar més enllà de l’experiència o dels coneixements de les persones. Es basa en analitzar les competències personals de l’individu, posant-les en concordança amb les habilitats que necessitem en l’empresa. Les competències poden ser habilitats tècniques, habilitats personals o habilitats interpersonals. El més òptim per la companyia és seleccionar a les persones que presentin les competències més afins amb les de l’empresa, encara que no hagi tingut experiència prèvia.

Com es poden detectar les competències essencials d’una empresa?

En el procés de selecció de personal és important posar l’accent en les habilitats específiques de cada candidat, estudiant amb deteniment si aquestes qualitats són les més rellevants per l’empresa.

Per això, el primer pas és detectar les competències que fan que les persones siguin rellevants dins de la mateixa empresa en un lloc similar al que està vacant. Si el lloc és de nova creació, una forma d’aconseguir informació és observar llocs similars dins de l’empresa o en alguna altra companyia.

Una vegada trobades les competències clau de l’empresa, és necessari visualitzar-les i categoritzar-les. Quines habilitats són imprescindibles, quins desitjables i en quina mesura són necessàries.

A l’hora de la selecció de personal cal crear un mètode de treball que ens permeti obtenir amb claredat la informació que volem saber. Orientar les preguntes cap a aquest camp, crear uns formularis que permetin conèixer les qualitats dels candidats, etc.

Finalment, avaluar les respostes dels candidats entorn de les habilitats demostrades, connectant les competències de les persones amb les necessitats i la filosofia de l’empresa.

Avantatges de la selecció de personal per competències professionals

  • Aconseguir el millor candidat per a l’empresa i el lloc ofert. Quan es tenen en compte les seves competències és més senzill aconseguir a la persona adequada, més enllà de l’experiència i els coneixements que pugui tenir.
  • Millorar el procés de selecció. Una de les tasques més importants en la selecció de personal és predir comportaments futurs dels candidats en l’empresa. Si comptem amb més informació sobre aquest punt serà més fàcil tenir èxit en el procés.
  • Cobrir determinats llocs de nova creació en els quals encara no hi ha gaires professionals qualificats al mercat. Basant-nos en les competències necessàries del candidat i del lloc a cobrir és més senzill trobar bons empleats per al treball en un futur.
  • Buscar candidats amb talent i inquietuds d’acord amb els valors i el treball de la companyia.

En definitiva, el procés de selecció de personal detectant les competències d’una empresa, posa en relleu totes les aptituds que es necessiten d’un candidat. En moltes ocasions és més convenient contractar persones amb més aptituds i bona actitud que amb una gran experiència a l’esquena.

Si cerques els candidats amb les millors competències professionals per la teva empresa, Infofeina és un portal d’ocupació que et permetrà accedir a un ampli ventall de perfils on podràs trobar el teu candidat ideal. No dubtis a crear el teu compte i començar a buscar el millor candidat per a la teva vacant laboral.

Si vols ampliar els teus coneixements sobre el tema, et recomanem donar una ullada al nostre anterior post Com retenir el talent en una empresa?