El networking és el terme anglès que defineix l’activitat de teixir una xarxa de contactes socials en l’àmbit laboral o professional. És una pràctica essencial per establir relacions significatives. En aquest post, t’expliquem per què has de considerar treballar el networking i projectar la teva carrera professional.

Per què és important el networking?

El networking és una eina fonamental en els entorns professionals per diverses raons. A continuació, t’expliquem les principals:

  • Permet establir noves relacions interpersonals: El networking té com a objectiu principal connectar persones amb interessos comuns per oferir-se mútuament ajuda i suport. Això és especialment valuós en la recerca d’ocupació en una àmplia varietat de sectors privats. En establir relacions sòlides, pots accedir a informació, consells i oportunitats laborals que d’altra manera podrien haver passat desapercebudes.
  • Facilita la recerca de feina o col·laboradors per a un projecte: Els reclutadors i empleadors sovint busquen candidats a través de xarxes socials i plataformes digitals d’ocupació, com LinkedIn. El networking et permet establir un primer contacte amb aquests professionals, la qual cosa pot marcar la diferència en el procés de selecció. A més a més, a través del networking, pots trobar col·laboradors amb els quals treballar en projectes conjunts, ampliant els teus horitzons i potenciant les teves habilitats.
  • Ajuda a donar a conèixer serveis i productes a un ampli públic: Una xarxa de contactes sòlida et brinda l’oportunitat de presentar els teus serveis i productes a una audiència més àmplia. En compartir les teves idees, projectes o productes amb altres professionals, pots generar interès i potencials oportunitats de negoci.
  • Ampliar la cartera de clients o grups d’interès: El networking et permet connectar amb individus i organitzacions que podrien convertir-se en clients o col·laboradors estratègics. En establir relacions i generar confiança, pots captar l’atenció de potencials clients i ampliar la teva base de contactes professionals.
  • Permet entendre de primera mà l’evolució del mercat: En interactuar amb professionals del teu sector, pots obtenir informació valuosa sobre les últimes tendències, canvis, oportunitats emergents i reptes del mercat. Això t’ajuda a mantenir-te actualitzat i adaptar-te a les noves demandes i necessitats de l’entorn laboral.
  • Favoreix el cultiu de noves oportunitats de negocis: El networking crea un entorn propici pel cultiu de noves oportunitats de negoci. En establir relacions significatives, obrir portes a col·laboracions, projectes conjunts, associacions estratègiques i noves oportunitats de creixement professional.

Tipus de networking

Dins de l’àmbit del networking, és important tenir en compte els diferents tipus d’enfocaments que pots utilitzar per establir i aprofitar les teves connexions professionals. A continuació, et presentem alguns dels principals tipus de networking:

  • Networking personal: Implica interactuar i construir connexions significatives a escala personal, com amics, familiars, antics companys de classe o coneguts. El networking personal se centra a establir relacions de confiança i suport mutu, i pot proporcionar una base sòlida per al creixement i l’intercanvi d’oportunitats laborals.
  • Networking estratègic: El networking estratègic se centra a establir relacions amb individus clau que et poden ajudar a assolir objectius específics en la teva carrera professional. Aquests individus poden ser líders de la indústria, experts en un camp específic o persones amb influència en el teu camp d’interès.
  • Networking operatiu: Aquest tipus de networking és especialment rellevant per aquells que desitgen iniciar un nou negoci, llançar un projecte conjunt o buscar associacions estratègiques. L’objectiu és establir connexions amb persones que tinguin habilitats complementàries, recursos compartits o interessos alineats, la qual cosa pot impulsar l’èxit dels projectes i emprenediments.

És important tenir en compte que aquests tipus de networking no són excloents i poden solapar-se en la pràctica. Pots combinar diferents enfocaments de networking en funció dels teus objectius i circumstàncies específiques. El més rellevant és ser proactiu, construir relacions autèntiques i aprofitar al màxim les connexions que estableixis en cada tipus de networking.

On fer networking?

El networking es pot dur a terme en diferents llocs. Pots aprofitar afterworks i esmorzars de negocis, així com participar en congressos i esdeveniments de la teva indústria. A més a més, el networking en línia és cada vegada més rellevant, utilitzant plataformes digitals i xarxes socials.

Si estàs buscant oportunitats laborals i potenciar el teu networking, Infofeina és un portal d’ocupació que et pot ajudar a arribar a una àmplia xarxa d’empreses i reclutadors que et poden ajudar a créixer professionalment. No ho dubtis més i crea el teu compte ara per començar a donar visibilitat al teu perfil de candidat.