En aquest post et direm com millorar el candidate experience, un aspecte de vital importància en el procés de selecció de personal. No obstant això, en primer lloc, anem a definir aquest terme.

El candidate experience es refereix a l’experiència del candidat. És a dir, la manera en què un candidat es sent i pensa sobre el procés d’aconseguir una feina en una empresa. Aquest procés es duu a terme quan l’empresa anuncia una vacant de treball i continua fins que el candidat comença a treballar.

Cal destacar que és molt important cuidar com es senten els candidats en cada fase del procés de selecció perquè, si no es fa, pot resultar negatiu per a la companyia. El motiu és que això demostra un error en el sistema implementat per captar el millor talent i, si això falla, possiblement, tot el relacionat amb el reclutament de personal en l’empresa estigui funcionant malament.

Per evitar aquesta situació, és necessari pensar en maneres de millorar l’experiència DEL candidat durant el procés de selecció, perquè aquesta és la manera més efectiva de trobar el talent necessari per a la teva organització.

Per què millorar l’experiència del candidat en el procés de selecció de personal?

Una cosa així com mimar als candidats, això és el que els reclutadors i responsables de Recursos Humans haurien de fer en cada procés de selecció de personal que emprenguin. Això té una raó de ser i, en principi, es vincula a la relació existent entre imatge de marca i candidats.

La teva empresa com marca sempre està brindant un missatge, quan descuides als candidats que participen d’un procés de reclutament de personal de la teva companyia, també estàs comunicant i això es pot traduir de forma negativa si l’experiència dels candidats és dolenta.

Tingues en compte que un gran percentatge de professionals que no se senten cuidats en un procés de selecció solen bolcar el seu descontentament en les seves xarxes socials i entre els seus contactes i col·legues, el que ajudarà a construir una imatge de marca negativa de la teva empresa.

D’altra banda, hi ha una gran relació entre candidats i clients, ja que molts dels que participen en un procés de selecció de personal en una companyia acostumen, al mateix temps, ser clients d’aquesta organització, consumint els seus productes i serveis. Si com a candidats reben una mala experiència, possiblement, decideixin desvincular-se de la teva empresa com a clients de la mateixa, el que representarà una gran pèrdua per a la signatura.

En millorar el procés de reclutament de personal, podràs atraure el millor talent per la teva companyia i és aquesta la millor conseqüència possible per a la teva organització. Atraure els millors treballadors a la teva empresa hauria de ser sempre un dels principals objectius, millorant l’experiència dels candidats pots aconseguir-ho.

Consells per millorar el canidate experience

Hi ha molta feina per fer si el que vols és millorar el candidate experience en els processos de selecció de personal de la teva companyia, per això, t’oferirm alguns consells clau perquè puguis complir amb aquest objectiu:

Mantenir una comunicació fluida

Sabies que una de les coses que més detesten els candidats en processos de reclutament de personal és no rebre informació o actualitzacions després d’inscriure a una oferta de treball?

Aquest és un dels punts fonamentals que pot inclinar la balança en contra de qualsevol companyia, atès que no mantenir una comunicació fluïda amb els candidats és una veritable molèstia per a aquests i això fa que, als ulls d’aquests professionals, l’empresa comenci a tenir una imatge negativa.

Dins d’aquest apartat podem destacar les següents accions:

  • Comunicar constantment amb els candidats per informar-los sobre els passos a seguir en el procés de selecció.
  • Donar feedback als candidats, tant si és positiu o negatiu.
  • Demanar feedback, és a dir, preguntar-los què els ha semblat el procés de selecció dut a terme per la teva companyia.
  • Informar els candidats que hagin quedat fora del procés de selecció de personal.

Personalitzar la interacció

Aquesta és una altra de les bones pràctiques per dur a terme un procés de reclutament de personal que resulti satisfactori per als candidats, parlem de personalitzar la interacció, perquè en tot moment els professionals sentin que estan sent cuidats i que són baules importants en la cadena.

Per a això pots personalitzar cada correu electrònic que enviïs, encara que aquests siguin automàtics.

També pots brindar-los l’opció de contactar de manera directa amb el reclutador principal d’aquest procés de selecció o amb la persona responsable del departament de recursos humans.

Les entrevistes també han de ser personalitzades, que el candidat sàpiga que el reclutador ha estudiat el seu perfil i ha indagat sobre la seva persona per conèixer-lo millor.

D’altra banda, una bona manera de comunicar als candidats que han estat descartats d’un procés de selecció de personal és comunicant-se telefònicament, donant la informació precisa de la seva situació, però agraint l’esforç i la seva participació en el mateix.

Ser específics durant tot el procés

A què ens referim amb “ser específics”? Doncs una de les majors complicacions que troben els candidats en els processos de selecció de personal dels que hi participen és la manca d’informació específica: condicions del lloc, responsabilitats de l’empleat que resulti contractat, tasques que haurà de realitzar, així com la interacció que s’espera mantingui amb la resta de l’equip de treball.

El candidat ha de tenir claredat sobre tots aquests aspectes per poder identificar si és el professional adequat per a aquesta vacant. D’això es desprèn un avantatge significatiu per a l’organització, atès que allunya els perfils que no concorden amb l’objectiu del lloc, agilitzant el procés.

Ser flexibles

Una altra forma de millorar l’experiència dels candidats en un procés de reclutament de personal és sent flexibles, amb això ens referim sobretot a brindar facilitats als aspirants principalment pel que fa a temps i lloc.

Suposem que un professional no pot estar present físicament en l’entrevista perquè es troba en una altra ciutat, ja que en aquests casos, podries oferir l’opció de realitzar l’entrevista mitjançant videoconferència, de manera que el candidat no perdi la seva oportunitat de defensar la seva candidatura.

Millora la teva imatge a través d’un bon candidate experience

Com podem veure, millorar l’experiència dels candidats en els processos de selecció de personal és una aposta per optimitzar la imatge de marca i, sobretot, una iniciativa per atreure el millor talent i mantenir-lo satisfet des del primer moment.

Per això, és molt important que tinguis en compte els nostres consells sobre com millorar el candidate experience. D’aquesta manera, et beneficiaràs en tots els sentits, obtenint una bona imatge i atraient persones talentoses a la teva companyia.