La comunicació no verbal a una entrevista és un aspecte clau en el procés comunicatiu a l’hora de persuadir, captivar o simplement respondre les preguntes per a una entrevista de treball. Els experts afirmen que amb prou feines un 7 % de la comunicació en una entrevista de treball és verbal. Tenint en compte que el 93 % restant ho conforma la comunicació no verbal, quins aspectes són els més importants en la comunicació no verbal per detectar al candidat ideal a l’hora de realitzar una entrevista de treball? En aquest post t’expliquem tot el que necessites saber sobre el llenguatge corporal en una entrevista i et brindem diferents consells per a una entrevista de treball.

Llenguatge no verbal a una entrevista

En la majoria dels portals de cerca d’ocupació tenen en compte els següents tipus de llenguatge no verbals a una entrevista:

La roba

Pot ser formal o informal. Dins d’aquest factor també entren les marques de roba, l’ús d’ulleres i complements. Una persona que acudeixi a una entrevista vestida de forma discreta i presentable denota sentit comú i prudència. Els reclutadores i el personal de RRHH valoren positivament que un candidat tingui estil propi (no només a l’hora de vestir i parlar) ja que és un aspecte que delata confiança i caràcter.

Aspecte físic

Aquest apartat inclou els trets físics com el pèl, l’altura, el color d’ulls, la cara, el rostre. Molts candidats usen aquesta arma per trencar el gel a l’hora de respondre les preguntes per a una entrevista. No obstant això, un reclutador ha de ser capaç de veure més enllà de l’aspecte i detectar quins són les veritables qualitats i intencions de l’entrevistat. Per exemple, un somriure inicial es pot convertir en frustració a mesura que es fan certes preguntes en l’entrevista de treball. Per tant, la persona que al principi semblava optimista i confiada, finalment, resulta ser negativa i desconfiada.

El llenguatge gestual i corporal

En definitiva, tots els moviments i postures que fa el nostre cos. La mirada és un aspecte important en aquest aspecte, ja que complementa la informació verbal. L’entrevistador ha de ser qui marqui els torns de paraula i les preguntes en una entrevista de treball. Si en interactuar amb l’entrevistador el candidat no para esment, es perd o es talla, és convenient fer una petita pausa perquè el treballador pugui corroborar o matisar qualsevol detall de la conversa.

Si el llenguatge corporal és l’adequat l’entrevistador ha d’adonar-se i convèncer a l’entrevistat que va per bon camí demanant-li referències o que parli de la seva experiència. També és bona idea transmetre al candidat els requisits necessaris per al perfil que la nostra companyia està buscant i que s’ha publicat als portals de cerca d’ocupació.

Consells per preparar una entrevista de treball

A continuació et donem una sèrie de consells per preparar una entrevista de treball com a reclutador:

  • Imatge del reclutador: És important cuidar la imatge que tenim tot baix control i que és el reclutador el que porta el pes de la conversa. Per exemple, iniciar el diàleg, donar la mà a l’entrevistat, indicar-li on ha d’asseure’s, preguntar-li la seva experiència laboral i acomiadar-se són algunes formes de dir-li que nosaltres estem al comandament.
  • Professionalitat: Per aconseguir tot l’anterior és convenient ser neutre però obert per donar una imatge de respecte i professionalitat. Els gestos, les expressions i el to de veu del discurs del candidat ens poden donar una idea del perfil que busquem. L’entrevistat ha d’intentar convèncer que és el treballador ideal, per això, cal prestar especial atenció a aquells candidats que transmeten veritable interès pel lloc.
  • Imatge de l’entrevistat: A més, és una bona idea tenir una visió completa de l’entrevistat, per a això li concedirem uns minuts a la meitat de l’entrevista de treball perquè ens expliqui la seva vida laboral. És en aquest moment on es poden detectar certes característiques d’un candidat. Per exemple, si parla molt pot denotar nervis i que no ha preparat l’entrevista de treball, si cita la seva vida laboral sense ordre ni detall pot significar que és poc organitzat.
    D’altra banda, si està mal afaitat, el seu calçat no és l’adequat, si no ha investigat a la companyia i vas veure de forma diferent als valors de l’organització, o si amaga les mans o no dóna la mà amb fermesa i seguretat els candidats perden molts punts.
  • Honestedat: Finalment, cal ser honests i sincers en les nostres intencions. És imprescindible resoldre els dubtes dels candidats, cal tenir en compte que el candidat està buscant treball i pot estar nerviós. El candidat ben sigui per nervis o per les presses no pregunta tot el que necessita saber. Per tant, és convenient donar-li temps al final de l’entrevista de treball perquè pregunti tot el que necessiti, d’aquesta forma, es dóna la imatge de ser una empresa propera i responsable.

Així mateix, et recomanem consultar el nostre post sobre 4 actituds d’un bon treballador en les quals fixar-se com a reclutador.