Les conseqüències d’una mala selecció de personal poden ser molt costoses per a una companyia. En el reclutament de personal entren en joc molts factors que parlen de l’estat d’evolució de la signatura, de la claredat dels seus objectius i de la visió de l’empresa. En aquest post, t’explicarem com fer un bon procés de selecció de personal i t’explicarem alguns trucs per fer que la selecció sigui un èxit.

El capital humà és el més important d’una organització. Les persones que conformen l’equip han d’estar capacitades per les tasques que li són encomanades. En cas contrari, tota la resta pot fallar.

El procés de selecció de personal, de totes maneres, no és senzill. No consisteix només a donar a conèixer una vacant d’ocupació i esperar al fet que els currículums arribin, si no que requereix d’una sèrie de fases clau dins del procés de selecció.

Quines tècniques de selecció de personal hi ha darrere de tot reclutament exitós?

5 passos per a la selecció de personal amb èxit

Passos o tècniques, en aquest cas, serien el mateix, es tracta d’estratègies per aconseguir una adequada selecció de personal, amb l‘objectiu d’aconseguir que aquest capital humà sigui realment el que l’organització necessita.

Si parlem de valor agregat, heus aquí alguns passos clau que tota empresa hauria de donar quan es planteja com fer un bon procés de selecció de personal:

Professional qualificat o empreses de selecció de personal

El primer pas implica comptar amb el professional qualificat per dur a terme aquest procés de selecció de personal del que estem parlant.

Mentre que certs llocs en una empresa poden ser coberts per diferents empleats, hi ha àrees que només poden ser executades amb eficàcia si la dirigeix la persona especialitzada en aquest sector. En Recursos Humans això és clau.

La formació tècnica i personal que un professional de RRHH posseeix, ho posiciona a aquest com l’element decisiu dins de tot procés de reclutament de personal. Per això, si no es disposa d’un equip intern en l’organització, el més recomanable és contractar una empresa de selecció de personal.

El temps és realment or en la selecció de personal

La major inversió que pot fer una companyia darrere del seu creixement és temps, dedicar el temps suficient per desenvolupar amb eficàcia cadascun dels seus processos i entre ells, es troba la selecció de personal.

Si et preguntes quan temps dura un procés de selecció de personal, has de saber que la resposta no sempre és exacta. Si es pretén cobrir una vacant en qüestió d’hores, clarament és una aposta arriscada. Si la mirada és a llarg termini i prioritzant qualitat en la contractació, llavors, es necessita temps per permetre que el procés es desenvolupi completament. En cas contrari, es fitarà la seva efectivitat, amb totes les conseqüències que d’això es deriva.

Com és el reclutament de personal en una empresa

Un dels principals passos en tot reclutament de personal és l’anàlisi de necessitats, doncs això permet confeccionar el perfil més específic que requereix l’empresa i sobre la base d’això, donar amb el candidat més adequat per al lloc.

Eines de reclutament de personal

En l’entrevista els candidats solen mostrar el seu millor cara. És a dir, el seu costat més efectiu, més capaç. Per això, és important aprofitar el moment del “cara a cara” per poder emprar diverses eines de reclutament de personal que permetin extreure la informació més precisa del candidat. Hi ha nombrosos tests o exàmens pràctics que poden ser de gran utilitat, sempre combinant-los amb una observació i escolta activa.

Algunes de les eines per reclutament i selecció de personal més utilitzades són els softwares de reclutament, els tests i els jocs en selecció de personal o els formularis virtuals.

Com fer un procés de selecció efectiu?

Ara que ja saps com fer un bon procés de selecció de personal, només queda posar fil a l’agulla. Recorda que el món ha canviat i amb ell, també s’ha transformat la manera en què empreses i candidats es vinculen. Avui dia, les signatures que busquen cobrir personal no només esperen al fet que els aspirants a un lloc enviïn el seu currículum, sino que també van a la recerca dels professionals idonis, naveguen a la xarxa tractant de donar amb ells i moltes vegades, troben als millors allà on menys ho imaginaven.