Encara que tots els responsables de selecció de personal coincideixen que, en contractar nous treballadors, l’important és que aquests siguin idonis per al lloc, és a dir, els millors candidats possibles per a la vacant, la veritat és que hi ha una sèrie de perfils professionals que cal conèixer per saber si realment l’aspirant a una determinada ocupació està a l’alçada de les demandes del lloc.
Avui farem un recorregut pels perfils laborals més demandats en reclutament de personal: júnior, semisenior i sènior, coneixent a més, el valor que aporta cadascun.

Els perfils laborals més demandats

Principalment hi ha dos perfils laborals ben diferenciats en una selecció de personal, alguns experts en recursos humans, també parlen d’un perfil semi sènior, i aquest és el pas previ a ser sènior.

Perfil júnior

El perfil laboral júnior és aquell que s’orienta a un candidat que està fent els primers passos en el seu camp professional. En general, aquest tipus de perfil en reclutament de personal està encaminat a la realització de tasques molt més senzilles en comparació amb les d’un perfil semi-sènior o sènior i, en línies generals, el seu nivell de responsabilitat també és inferior, raó per la les seves tasques requereixen supervisió.
Aquesta classe de perfil sovint es determina en funció de la quantitat d’anys d’experiència en el lloc o en les activitats requerides en el lloc, no superant en cap cas els dos anys.
Tant sigui per a la manipulació d’eines, tecnologies i metodologies de treball necessàries per complir les seves tasques, requerirà acompanyament, atès que no coneix tots els processos, ni tampoc totes les eines. L’acompanyament també es dóna en les tasques del dia a dia, atès que necessita que li defineixin la feina, estant atent a la comanda dels seus superiors.
Tot i que els perfils júniors necessiten orientació constant, se n’espera una certa iniciativa, ànsies d’aprenentatge i la seva frescor en el moment d’aportar idees que contribueixin al creixement de l’empresa. Per aquest motiu, cal tenir en compte que un perfil júnior sol ser el perfil més jove de la companyia i la seva visió pot resultar de gran ajuda per modernitzar aspectes vinculats a la tasca o l’àrea en què es desenvolupa.

Perfil semi sènior

En un nivell intermedi en reclutament de personal hi ha el perfil semi sènior. En aquest cas, parlem d’un candidat amb dos i sis anys d’experiència a la feina. Un perfil que pot ser autosuficient i encara que també té marge d’errors que requereixen supervisió, el seguiment no necessàriament ha de ser constant, atès que pot treballar amb més autonomia.
Aquest perfil laboral pot desenvolupar funcions més complexes i executar projectes de més envergadura. Té un hàbil maneig dels processos, prou per exercir la seva activitat de forma autònoma, respectant els estàndards i metodologies.
Quant a la proactivitat d’aquest perfil laboral, podem dir que es preocupa per fer un bon ús del seu temps, sol·licitant noves assignacions quan té disponibilitat i en aquest sentit és autosuficient per dur a terme una gran part de les tasques.
El seguiment que requereix aquesta classe de professional és a nivell general, ja sigui una vegada a la setmana o al mes, depenent del tipus dactivitat que desenvolupi.
El perfil semi sènior és considerat de gran utilitat en una empresa, pel seu nivell d’autonomia i la seva proactivitat, com a recurs en selecció de personal és una de les cerques principals atès que bona part de l’exercici d’una organització descansa sobre l’activitat d’aquest perfil.

Perfil sènior

En tercer lloc, en reclutament de personal trobem el perfil sènior, la seva característica és la seva experiència, atès que més de sis anys avalen la seva capacitat per afrontar un altre tipus de tasques i responsabilitats, en comparació amb els perfils júnior i semisenior. De fet, la seva trajectòria també l’habilita a entrenar els nous empleats o els treballadors de relleu.
El nivell d’autonomia és total i fins i tot és capaç de prendre decisions sense necessitat de ser supervisat. Alhora, la seva productivitat és alta. A causa del seu coneixement de les eines necessàries per a la seva feina, és capaç de brindar la seva aportació per agilitzar processos i aportar noves idees a l’empresa i fins i tot és un referent tècnic per a la resta de l’equip de treball, i és capaç, a més, d’afrontar projectes més desafiadors a causa de la seva alta qualificació.
Per descomptat que la seva elevada proactivitat i productivitat implica una compensació més gran que la que perceben els perfils júnior i semisenior. La qualitat de l’exercici és alta, així com també ho és la seva capacitat d’iniciativa.
El perfil sènior també és conciliador, es comunica de manera efectiva amb clients i amb els altres membres de l’equip. Alhora que ajuda a resoldre problemes de forma eficient sent capaç dorientar els seus companys a la consecució dobjectius.

Diferència entre Junior i Senior

Com hem vist fins aquí hi ha una clara diferència entre júnior i sènior i és important conèixer això en qualsevol procés de selecció de personal. Entre les diferències també hi ha el valor que aporta cadascun d’aquests perfils.
En el cas del perfil júnior en reclutament de personal, es tracta de treballadors entusiastes i empàtics que són capaços de treballar molt bé en equip, aportant els seus coneixements teòrics recents i buscant aprendre de cada experiència per créixer a la seva àrea. L’empenyiment d’aquesta mena de perfil és molt valuós.
Per la seva banda, el perfil semi sènior és una peça clau dins del funcionament de l’empresa, atès que coneix a la perfecció les eines i les metodologies, així com els processos de treball i compta amb un alt nivell d’autonomia que li permet ser un recurs. proactiu. El nivell de productivitat és alt.
A dalt de tot de la piràmide podem trobar el perfil sènior, el més experimentat, aquell que pot ser capaç de resoldre problemes i exercir-se de manera totalment autònoma i productiva i guiar la resta de l’equip. Aquest perfil és un referent altament eficient que és capaç d’optimitzar l’àrea on s’exerceix i fins i tot, tirar endavant una transformació a nivell general a la companyia.

Perfils més requerits per les empreses

Ara què ja coneixes quins són els perfils laborals més requerits per les empreses, no dubtis a consultar el nostre post 4 Actituds en la selecció de personal en què t’has de fixar com a reclutador, per fer del procés de selecció de personal molt més fàcil i àgil. A Infofeina sabem com són d’important els recursos humans per al teu negoci, és per això que nosaltres oferim solucions a mida per seleccionar el personal que necessita la teva empresa.