Treballar i estudiar és la realitat de molts joves actualment. Alguns treballen per finançar els estudis i les despeses personals i alguns altres compaginen la formació acadèmica exercint la professió del seu àmbit d’estudi. Sigui pel motiu que sigui, treballar i estudiar alhora és un repte que no qualsevol persona assumeix malgrat els grans beneficis que un esforç com aquest aporta a la vida personal i professional. En aquest post us donem algunes claus de com treballar 8 hores i estudiar alhora. Queda’t atent i pren nota d’aquestes recomanacions per a una vida acadèmica i laboral amb èxit!

Com organitzar-se per estudiar i treballar alhora?

L’organització és la base per assumir l’èxit, ja sigui per assolir uns objectius específics com per desenvolupar qualsevol mena de projecte. Tot seguit compartim amb tu algunes recomanacions per organitzar-te per estudiar i treballar alhora.

Planifica la setmana

Per poder treballar 8 hores i estudiar alhora durant una temporada és important organitzar i planificar la setmana. És a dir, tenir clar quin és el teu horari laboral i quines són les hores lliures de què disposes i pots dedicar al dia per a l’estudi. Per exemple, si els teus estudis es divideixen per temes, repartir les hores per dedicar una estona a cadascún al llarg de la setmana, et permetrà seguir una estratègia d’estudi pautada i organitzada. Per altra banda, també has de tenir presents les limitacions laborals. És a dir, si has d’estudiar, no és recomanable fer hores i torns extres, per exemple. És recomanable que els teus superiors estiguin informats sobre la teva situació personal, de manera que ells puguin organitzar el teu horari laboral segons les teves necessitats. Per exemple, disposar d’un horari partit entre setmana pot suposar un gran inconvenient per a aquells estudiants que s’han de desplaçar als centres d’estudi o assistir a classes virtuals a hores puntes. Per això, és recomanable treballar en horaris intensius o per torns, sigui de matí o tarda, i de nit pels més perseverants. És molt important ser realista, proposar-se objectius d’estudi assolibles i no forçar-se a fer més del que es pot, perquè l’esgotament pot acabar amb la motivació de continuar endavant.

Triar les prioritats

Quan es treballen 40 hores setmanals i s’estudia alhora, queda poc temps per a l’oci i la vida personal. És molt habitual haver de cancel·lar plans familiars, amb amics o altres compromisos per assolir els objectius d’estudi. Per això, tenir clar quines són les vostres prioritats i centrar-vos a prendre les decisions correctes us permetrà complir amb les vostres responsabilitats laborals i el vostre programa d’estudis. Parlar i comunicar-te amb el teu entorn sobre la teva situació personal ajudarà a que no se sentin ofesos o ignorats quan rebutgis passar temps amb ells. A més, això els farà empatitzar amb tu i comprendran la teva situació. Pel teu costat, et trauràs la pressió de rebutjar plans i sentir-te malament per això.

Organitza els teus descansos

Com hem comentat anteriorment, treballar i estudiar alhora deixa poc temps per a l’oci i l’esbarjo, però això no vol dir que no et mereixis descansar. Molt relacionat amb l’organització setmanal, també és recomanable organitzar els teus descansos, de manera que et puguis donar un descans de totes les coses pendents que tens a la teva agenda sense sentir-te culpable que no estàs fent res. Descansar és de vital importància per alliberar la ment i tenir les energies suficients per continuar la teva rutina. Una tècnica d’estudi focalitzada als descansos és el mètode Pomodoro. Consisteix a fer 5 minuts de descans cada 25 minuts d’enfocament. Un cop completats 4 intervals de 25 minuts, es permet a l’estudiant descansar 15 minuts. D’aquesta manera s’aconsegueix complir intervals de concentració i es gaudexen pauses breus. Les llargues hores d’estudi o repàs no seran tan tedioses.

Trieu un bon mètode d’estudis

Per poder treballar a jornada completa i estudiar alhora, és molt important saber escollir bé quin és el millor mètode d’estudis que et permeti assimilar la informació de la millor manera possible. Hi ha una gran varietat de mètodes d’estudis, alguns tan habituals, com per exemple, llegir per repassar el temari, subratllar i fer esquemes, escoltar les lliçons repetidament, memoritzar amb targetes, relacionar conceptes, fer exàmens o respondre preguntes, etc. Cada persona coneix les seves capacitats i el mètode d’estudis que els encaixa millor, això et permetrà a suportar millor la vida acadèmica i obtenir resultats òptims.

Cuida la teva salut

Finalment, però no menys important, per poder treballar i estudiar alhora i no morir en l’intent has de tenir cura de la teva salut. Si no gaudeixes d’un estat de salut sa i no et cuides, no podràs rendir tot el que desitges en cap dels àmbits més rellevants de la teva vida, ni a la feina, ni als estudis. Per això, encara que la teva agenda estigui molt atapeïda, intenta incorporar hàbits saludables, com ara tenir una dieta equilibrada, practicar esport, dormir entre 6 a 8 hores al dia, prendre descansos sempre que sigui necessari, gaudir de l’aire lliure… I el repte més difícil dels nostres temps: allunyar-se de l’excés de pantalles i l’estrès. Tenir sempre present que la salut va primer et permetrà assolir qualsevol fita que et proposis.

És bo estudiar i treballar alhora?

Moltes persones dubten sobre si és bo estudiar i treballar alhora. Encara que per a algunes pugui semblar una missió impossible, la veritat és que treballar i estudiar alhora és molt beneficiós en molts aspectes personals i professionals. No és una tasca fàcil de compaginar, però sí que és possible d’assolir tenint en compte les recomanacions anteriors.

Alguns dels beneficis més destacables d’estudiar i treballar alhora són els següents:

  1. Et permet aprendre a gestionar el temps. Compaginar dues grans responsabilitats et permetrà desenvolupar estratègies i habilitats de gestió del temps per complir-les i ser més eficient en la realització de cada tasca.
  2. Motiva a ser autosuficient. Quan es treballa i estudia alhora, organitzar la vida laboral i educativa per no dependre ni necessitar els altres t’ajuda a desenvolupar un caràcter molt més autosuficient i eficient a la vida personal.
  3. Treballar alhora que estudiar permet a molts estudiants disposar d’una font pròpia d’ingressos per pagar despeses personals o invertir-ho en formació acadèmica, a més de no dependre d’altres persones per resoldre qualsevol assumpte financer.
  4. Treballar mentre s’estudia permet a molts estudiants guanyar una experiència al món laboral que altrament no es podria obtenir i que altres companys no disposaran a l’hora de finalitzar els estudis. A més, treballar permet la possibilitat de fer currículum sobre l’àmbit professional on s’està formant.

On puc treballar si estudio?

Hi ha moltes feines per a estudiants al mercat laboral que permeten disposar d’una font d’ingressos i guanyar experiència laboral mentre es completen els estudis obligatoris i postobligatoris. Els treballs per a estudiants solen permetre gaudir d’una flexibilitat horària adaptable a la rutina acadèmica. Així que, si estàs estudiant i buscant feina, Infofeina és un portal d’ocupació on podràs navegar per una àmplia varietat d’ofertes laborals actualitzades diàriament per trobar el lloc de treball que millor encaixi amb el teu perfil. No dubtis a crear el teu perfil per trobar el lloc laboral que estàs buscant.