Abans d’incorporar nous perfils a la nostra empresa, hem de considerar com preparar una entrevista de feina. Un bon procediment ens permetrà distingir els millors candidats.

L’entrevista serà el pas previ a la incorporació del treballador, i amb ella ens juguem tant com els aspirants a ocupar el lloc, perquè del seu perfil i la seva adequació dependrà, en part, l’èxit de la nostra empresa.

Preparar una entrevista de feina no és una qüestió menor i per això convé realitzar-la conscientment.

Quines preguntes fer en una entrevista de feina com a entrevistador?

Com a reclutadors també és important interessar-nos per les experiències laborals prèvies del candidat, potser és convenient saber què és el que l’atrau del lloc que li oferim, quines són les seves motivacions per treballar amb nosaltres, o quins són els seus punts forts i febles i, per tant, què ens pot aportar a l’empresa. A més, exposar el candidat a un cas pràctic, com per exemple a una situació a la qual pugui enfrontar-se a l’empresa, pot ser de gran utilitat per valorar la seva capacitat resolutiva.

L’actitud del reclutador és summament important, i per això és clau propiciar un entorn agradable per treure el màxim profit a l’intercanvi d’informació que es produirà. I més enllà del contingut de la xerrada, i de les preguntes de l’entrevista de feina, el reclutador extraurà conclusions interessants de l’escolta atenta i dels seus dots observadores, perquè la comunicació no verbal ens dirà molt de l’entrevistat.

Per a més preguntes pots inspirar-te en el nostre post sobre les preguntes més freqüents en una entrevista de feina.

Quines preguntes fer en una entrevista de feina com a candidat?

Quan t’enfrontes a una entrevista de feina, fer les preguntes correctes és fonamental per saber si el lloc i l’empresa són el que realment busques. Per això, a continuació t’ajudem a saber quines preguntes fer en una entrevista de feina com a candidat:

És essencial entendre bé què esperar del dia a dia a la feina. Pots preguntar alguna cosa com: “Com és un dia normal en aquesta posició?”, o “Quins serien els projectes principals en què estaria treballant durant els primers mesos?”. Això no només et dona una idea clara de les teves responsabilitats, sinó que també mostra el teu interès per començar des del principi.

La cultura de l’empresa també és un aspecte clau a preguntar: “Com descriuries la cultura aquí?”, o “Quins valors són importants per al vostre equip?”, t’ajuda a saber si et sentiràs a gust en aquest ambient.

Una altra qüestió rellevant és el desenvolupament professional. Interessa’t per les oportunitats de creixement amb preguntes com: “Quines oportunitats de desenvolupament professional ofereix l’empresa?”, o “Com recolzeu aquí el creixement continu dels empleats?”. Això et permetrà saber si l’empresa inverteix en el futur dels seus empleats i si tindràs l’oportunitat d’avançar en la teva carrera.

Finalment, assegura’t d’entendre els següents passos del procés de selecció. Preguntar “Quins són els següents passos en el procés d’entrevista?”, i “Quan puc esperar saber de vosaltres?”, demostra el teu interès a continuar i et proporciona claredat sobre el temps de resposta.

Tipus d’entrevista de feina

Per ajudar-te a com preparar una entrevista de treball, també és important saber quins tipus d’entrevista de treball existeixen:

Tipus d’entrevista segons la seva estructura

  • Entrevistes dirigides, cenyides a un qüestionari tancat de preguntes directes, que no permeten aprofundir
  • Entrevistes no dirigides, en les quals s’inclouen més qüestions personals que permeten avaluar la sinceritat del candidat, i que estan obertes a la improvisació.
  • Entrevistes semi-dirigides, en les quals el reclutador parteix d’una estructura definida que es modifica en funció de les respostes i reaccions de l’entrevistat.

Tipus d’entrevista segons el nombre de participants

  • L’entrevista pot ser individual (amb un sol reclutador)
  • Múltiple (en la qual un seleccionador planteja a diversos candidats un tema de debat)
  • Panell, en el qual un aspirant s’enfronta a diversos entrevistadors.

Preparar una entrevista de feina

Preparar una entrevista de feina de manera adequada és essencial tant per a reclutadors com a candidats. Per als candidats, fer les preguntes correctes sobre el dia a dia, la cultura de l’empresa i les oportunitats de creixement els ajuda a decidir si és el lloc adequat per a ells. Per als reclutadors, una entrevista ben planificada permet identificar el millor candidat, avaluant tant les seves habilitats com la seva compatibilitat cultural.

Per això, una bona preparació assegura que ambdues parts prenguin decisions informades, contribuint a l’èxit i la satisfacció en l’entorn laboral.