Antoni, “Tony” per als seus amics, està en la recerca activa d’ocupació. Ja s’ha inscrit en moltes ofertes de treball a través de portals en línia o responent a convocatòries concretes. Ha rebut respostes a les seves candidatures, algunes informant-li que la companyia ja va aconseguir un altre candidat o que s’ha tancat el procés de selecció de personal i en altres casos, ha estat requerit per a entrevistes.

El cas és que Tony empra les seves xarxes socials per explicar el dia a dia de la seva recerca laboral i allà parla de la seva experiència positiva com a candidat quan aconsegueix una entrevista, però també expressa el seu descontentament quan, per exemple, es postula a una oferta i la empresa ni tan sols es molesta a respondre. Ah, a aquesta companyia, l’esmenta amb nom i cognom.

El cas de Tony és un de molts. El candidat avui té veu i pot expressar-se al medi social existeixi, per dir què tan dolenta ha estat la seva experiència com a candidat d’un procés de selecció de personal de la teva empresa. Per això, avui volem explicar-te com pots fer per evitar això, perfeccionant els teus processos de reclutament de personal tenint com a premissa l’experiència dels aspirants a un determinat lloc.

Cercar candidats és també aprendre a cuidar-los

Com bé exemplifiquem anteriorment, buscar candidats no és una activitat que acaba quan dónes a conèixer una oferta de treball i reps les postulacions. La recerca de candidats implica certa planificació per tal de tenir cura de les persones que participin d’aquest procés, atès que la seva experiència és la imatge més notable que es duran de la teva empresa i el que has de sembrar és seguidors i no detractors.

Ara bé, com fer perquè els teus candidats no pateixin una mala experiència? Et donem 10 respostes a aquesta pregunta:

 

1. Simplifica el procés

El procés de reclutament de personal té algunes regles clares i passos de seguir, però això no té perquè reflectir-se en els esforços que ha de fer el candidat per aplicar a una oferta de treball. Simplifica el procés, evita que els aspirants hagin de completar interminables formularis. Això fins i tot és possible amb nombroses aplicacions que permeten, per exemple, que el candidat adjunti el seu portfoli en línia o el seu perfil a Linkedin i amb això concreti la seva candidatura.

 

2. Ofereix una alternativa d’inscripció

Moltes vegades passa que el candidat no té temps en el precís moment en què s’assabenta d’una oferta de treball i vol deixar-ho per després o bé, no vol aplicar perquè no és un perfil d’acord al seu. No obstant això, està interessat en enviar la seva candidatura a l’empresa, ofereixes una alternativa en aquest cas?

Una idea molt pràctica és tenir una secció d’ocupació en la qual no només es publiquin les ofertes i els seus formularis per aplicar, sinó a més, una àrea específica per a l’enviament de candidatures espontànies.

 

3. Estigues en contacte

Si hi ha una oportunitat de sorprendre positivament als candidats dins el procés de reclutament de personal, aquesta és l’oportunitat que brinda l’adequada comunicació. Com més fluid i efectiu és el contacte, millor l’experiència i més memorable per als candidats.

 

4. Personalitza els missatges

Avui dia el correu electrònic segueix sent un dels canals de contacte més utilitzats en selecció de personal, per això, és important deixar enrere pràctiques antigues com l’enviament de correus genèrics, sense personalitzar. Procura fer un disseny adequat dels correus electrònics que envies als teus candidats, amb dades de contacte precises de l’empresa i també logotip, perquè aquests puguin percebre que hi ha una dedicació en la resposta, tot i que aquesta estigui automatitzada.

 

5. Personalitza les entrevistes

Així com cal recordar que els candidats no són robots i, per tant, mereixen missatges i correus humanitzats, pròxims i personalitzats. És fonamental replicar això mateix en les entrevistes de selecció de personal. Com s’aconsegueix això? Coneixent als teus candidats, investigant, aprenent sobre la seva trajectòria professional i, sobretot quan són diverses les entrevistes, procura que l’equip de reclutadors no repeteixi en aquest sentit, i no faci les mateixes preguntes que ja ha hagut de respondre l’aspirant.

 

6. Dóna feedback

Aquest és un punt important, sobretot quan has de donar la mala notícia que un determinat candidat no seguirà avançant en el procés de reclutament de personal. No li comuniquis simplement que no ha estat seleccionat, indica-li perquè, atès que això li resultarà d’enorme ajuda i serà ben rebut.

 

7. Demana feedback

De la mateixa manera que l’empresa reclutadora ha de donar feedback és important que ho demani, en principi perquè així s’obté informació valuosa per millorar els propers processos de selecció de personal i, en segon lloc, perquè li demostres al candidat com d’important és la seva opinió, tot i no haver estat elegit per al lloc.

 

8. Comunica a qui hagin estat descartats

Una de les pitjors pràctiques de molts reclutadors és no informar-los de la seva situació als candidats que han estat descartats. Mantingues informats sempre als teus candidats, encara que les notícies no siguin les més agradables, perquè no hi ha res pitjor que la incertesa de no saber si es continua o no en el procés de postulació del lloc.

 

9. No escriguis, truca

Quan el que hagis de donar siguin males notícies, és millor posar-li veu a l’assumpte, sobretot després que el candidat ha fet una entrevista personal. Així és que abans d’escriure un missatge dient que ha estat descartat del procés de reclutament de personal, millor truca per telèfon per donar-li realment valor al temps i esforç que aquesta persona ha dipositat en el procés.

 

10. Ofereix un contacte directe

Moltes vegades, dins del departament de Recursos Humans són molts els professionals encarregats de la selecció de personal, però sempre per al candidat ha d’haver una cara reconeguda, aquella amb la qual aquest pugui contactar per aclarir dubtes o sol·licitar informació. Per això, és important oferir-li la possibilitat de contactar de forma directa amb el reclutador que segueix la seva candidatura.

Esperem que aquestes 10 recomanacions et siguin útils per poder brindar una adequada experiència als teus candidats dins dels teus processos de selecció. Si vols saber què avaluen els candidats sobre l’empresa on van a fer l’entrevista, en aquest article d’ El País trobaràs tota la informació.