Milers de persones estan a la recerca activa d’ocupació i s’han inscrit a moltes ofertes de feina a través de portals en línia, o responent a convocatòries concretes. Així mateix, han rebut respostes a les candidatures, algunes informant-los que la companyia ja ha aconseguit un altre candidat o que s’ha tancat el procés de selecció de personal i, en altres casos, han estat requerits per a entrevistes.

Actualment, la majoria de persones, utilitzen les seves xarxes socials per explicar el seu dia a dia, incloent així la seva recerca laboral, la seva experiència positiva com a candidats quan aconsegueixen una entrevista o el seu descontentament quan, per exemple, aquestes persones es postulen a una oferta i l’empresa ni tan sols es molesta a respondre.

Per això, volem explicar-te com fer un procés de reclutament de forma correcta per evitar-ho, perfeccionant els teus processos de reclutament de personal, tenint com a premissa l’experiència dels aspirants a un lloc determinat.

 

Seguiment del procés de reclutament

Buscar candidats no és una activitat que acaba quan dónes a conèixer una oferta de treball i reps les postulacions. La recerca de candidats implica certa planificació per tal de cuidar les persones que participen en aquest procés, atès que la seva experiència és la imatge més notable que s’emportaran de la teva empresa i el que has de sembrar són seguidors i no detractors.

Per tant, hem de fer un simple, però complet seguiment del procés de reclutament amb tan sols 10 tips:

 

1. Simplifica el procés

El procés de reclutament de personal té algunes regles clares i passos a seguir, però això no ha de reflectir-se en els esforços que ha de fer el candidat per aplicar a una oferta de treball. Simplifica el procés, evita que els aspirants hagin de completar formularis interminables. Això fins i tot és possible amb nombroses aplicacions que permeten, per exemple, que el candidat adjunti el seu portfoli online o el seu perfil a Linkedin i amb això concreti la seva candidatura.

 

2. Ofereix una alternativa d’inscripció

Moltes vegades passa que el candidat no té temps en el precís moment en què s’assabenta d’una oferta de treball i vol deixar-ho per després o bé, no vol aplicar perquè no és un perfil d’acord amb el seu. Tot i això, està interessat a enviar la seva candidatura a l’empresa, ofereixes una alternativa en aquest cas?

Una idea molt pràctica és tenir una secció de feina on no només es publiquin les ofertes i els seus formularis per aplicar, sinó a més, una àrea específica per a l’enviament de candidatures espontànies.

 

3. Estigues en contacte

Si hi ha una oportunitat de sorprendre positivament els candidats dins del procés de reclutament de personal, aquesta és l’oportunitat que brinda la comunicació adequada. Com més fluid i efectiu és el contacte, millor l’experiència i més memorable per als candidats.

 

4. Personalitza els missatges

Avui dia el correu electrònic continua sent un dels canals de contacte més utilitzats en selecció de personal, per això, és important deixar enrere pràctiques antigues com ara l’enviament de correus genèrics, sense personalitzar. Procura fer un disseny adequat dels correus electrònics que envies als teus candidats, amb dades de contacte precises de l’empresa i també logotip, perquè puguin percebre que hi ha una dedicació en la resposta, malgrat que aquesta estigui automatitzada.

 

5. Personalitza les entrevistes

Així com cal recordar que els candidats no són robots i, per tant, mereixen missatges i correus humanitzats, propers i personalitzats, és fonamental replicar això mateix a les entrevistes de selecció de personal. Com s’aconsegueix això? Coneixent els teus candidats, investigant, aprenent sobre la seva trajectòria professional i, sobretot, quan són diverses les entrevistes, procura que l’equip de reclutadors no repeteixi en aquest sentit, i no faci les mateixes preguntes que ja ha hagut de respondre l’aspirant.

 

6. Dóna feedback

Aquest és un punt important, sobretot quan has de donar la mala notícia que un determinat candidat no continuarà avançant en el procés de reclutament de personal. No comuniqueu simplement que no ha estat seleccionat, indiqueu-li per què, atès que això li resultarà d’enorme ajuda i serà ben rebut.

 

7. Demana feedback

De la mateixa manera que l’empresa reclutadora ha de donar feedback, és important que també el demani, perquè així obté informació valuosa per millorar els propers processos de selecció de personal i, en segon lloc, perquè demostra al candidat com n’és d’important la seva opinió, malgrat no haver estat elegit per al lloc.

 

8. Comunica a qui hagin estat descartats

Una de les pitjors pràctiques de molts reclutadors és no informar de la seva situació als candidats que han estat descartats. Mantingues informats sempre els teus candidats, encara que les notícies no siguin les més agradables, perquè no hi ha res pitjor que la incertesa de no saber ni tan sols si es continua o no en carrera pel lloc.

 

9. No escriguis, truca

Quan el que hagis de donar siguin males notícies, és millor posar veu a l’assumpte, sobretot després que el candidat hagi fet una entrevista personal. Així és que, abans d’escriure un missatge dient que ha estat descartat del procés de reclutament de personal, millor truca per telèfon per donar realment valor al temps i esforç que aquesta persona ha dipositat en el procés.

 

10. Ofereix un contacte directe

Moltes vegades, dins del departament de Recursos Humans, són molts els professionals encarregats de la selecció de personal, però sempre per al candidat hi ha d’haver una cara reconeixible, aquella amb què aquest pugui contactar per aclarir dubtes o sol·licitar informació. Per això, és important oferir-los la possibilitat de contactar de forma directa amb el reclutador que segueix la seva candidatura.

Esperem que aquestes 10 recomanacions et resultin útils per poder brindar una adequada experiència als teus candidats dins del procés de reclutament.

 

Procés de reclutament de personal

Un bon procés de reclutament, estructurat i ben definit, pot evitar errors comuns que no només porten a la pèrdua de candidats potencials, sinó que també poden fer malbé la reputació de l’empresa a llarg termini.

Les etapes del procés han de ser transparents i accessibles per a tots els candidats i assegurar que cada pas, des de l’aplicació fins a la notificació del resultat, sigui clar i just. Mostrar respecte i consideració per cada candidat, reforça la imatge positiva de lorganització i promou una cultura corporativa atractiva. Un enfocament humà i eficient en el reclutament no només atrau els millors talents, sinó que també construeix una reserva de bons candidats que poden ser valuosos per a futures oportunitats.

Així mateix, et recomanem unir-te a la nova tendència de selecció de personal a través del post reclutament 2.0.