Succeeix que el temps que transcorre entre la publicació d’una oferta de treball i la contractació efectiva del nou personal costa diners, esforços i una dedicació elevada de tot el departament de Recursos Humans, que a més ha d’atendre altres qüestions dins d’una empresa. És per això que aprendre a reduir-ho és clau en els nostres dies. Avui volem ajudar-te a definir quant dura un procés de selecció.

En els processos de selecció de personal, dia a dia aprenem nous conceptes i noves tècniques per millorar les fases del procés de selecció de personal. La veritat és que moltes vegades dominar aquesta classe de conceptes en la teoria pot semblar senzill, però portar això a la pràctica és una altra qüestió.

Dins dels conceptes que ja porten un cert temps amb protagonisme a l’univers de la selecció de personal, trobem el temps i terminis per al procés de selecció com un dels grans desafiaments d’aquesta era.

 

Quant dura un procés de selecció i reclutament?

Aquesta és la pregunta base, des de la qual s’ha de partir. El temps mitjà de contractació en reclutament de personal és la quantitat de dies que passen des que inicies la recerca de candidats per a cobrir una vacant en l’empresa, fins que finalment el candidat seleccionat s’incorpora a la companyia.

Aprèn a gestionar la durada del procés de selecció

De vegades passa que tenim el concepte, com dèiem abans, però no sabem bé com s’aplica en el dia a dia del nostre accionar professional. Si de mesurar la durada d’un procés de selecció de personal es tracta, la millor estratègia és prendre registre del temps que transcorre des de la publicació de la vacant fins a la incorporació del treballador a l’empresa.

Aquest registre no pot ser independent d’altres registres que ja hauries d’haver fet. És a dir, per poder mesurar el temps mitjà de contractació, has de poder comparar el de l’actual procés de selecció que estàs iniciant amb altres que ja hagis dut a terme a la mateixa companyia, així en comprar diferents processos, podràs tenir una noció més encertada del comportament històric de l’empresa en aquest sentit.

Tingues en compte que en la selecció de personal no sempre hi ha un comportament lineal en tots els processos, atès que de vegades aconsegueixes cobrir una vacant en un temps rècord i altres, certs llocs requereixen de més temps i esforços. Per això si trobes incongruències, no t’alarmis, donat els temps i terminis per al procés de selecció i reclutament de personal és únic, de manera que obtenir una mitjana serà de gran ajuda, per no haver de guiar-te només per casos aïllats.

Per què controlar i reduir el temps i terminis per al procés de selecció

Hi ha moltes raons per les quals és necessari optimitzar el temps i terminis per al procés de selecció, ja que afecta el fet que aquest període de temps s’estengui massa.

La primera de les raons està vinculada a les conseqüències negatives que el temps i terminis per al procés de selecció sigui elevat. Passa que un procés de selecció de personal massa llarg pot provocar des frustracions i pèrdua de productivitat, fins errors en l’elecció definitiva, al precipitar i contractar un candidat que no és l’adequat per a la vacant.

D’altra banda, saber quant dura un procés de selecció una bona estratègia per saber com treballa el departament de Recursos Humans i si cal ajustar alguns aspectes darrere de millorar. No hi ha manera de tenir una millor estratègia en aquest sentit, sense mesurar els resultats obtinguts en diversos períodes.

És clar que no tot redunda en el benefici de la companyia, atès que també hi ha bons resultats en funció dels candidats, que veuen optimitzada seva experiència quan els temps i terminis per al procés de selecció són menors. Com més àgil resulta teva empresa al reclutament de personal, millor serà l’experiència del candidat i també, millorarà amb això el teu Employer Branding.

Com reduir la durada d’un procés de selecció?

Et proposem 4 estratègies per reduir la duració d’un procés de selecció en la teva empresa:

# 1 Coneix en detall al teu candidat ideal

Aquest és el punt més important dins de l’estratègia de reclutament de personal per aconseguir un millor temps mitjà de contractació. Es tracta de conèixer al teu candidat ideal, és a dir, saber bé quina classe de professional vols atraure la teva companyia. Per a això, abans de llançar la teva vacant d’ocupació, has de pensar bé quines són les característiques d’aquest candidat i on pots trobar-lo, perquè així pots focalitzar millor la teva estratègia, obtenint millors resultats, en menys temps. Fes una ullada al nostre anterior post Perfils laborals en el reclutament de personal perquè tinguis en compte quins són els perfils idonis per a un lloc de treball.

# 2 Focalitza’t i dóna-li temps a la recerca

Sembla confús parlar de donar-li temps a la recerca en reclutament de personal, quan el que volem és precisament el temps i terminis per al procés de selecció, però passa que no donar-li el temps que aquesta tasca es mereix, la retarda encara més. Llavors, la recomanació és focalitzar-se en aquesta activitat, donar-li la dedicació necessària des del primer dia. Com a consell saber quant dura un procés de selecció, et direm que provis amb portar un calendari en el qual detalls dia a dia l’acció a realitzar per donar-li agilitat al procés de selecció.

# 3 Fes entrevistes grupals

Una altra manera de donar-li velocitat al procés de selecció de personal sense restar en qualitat, és utilitzant les entrevistes grupals com a mitjà per dialogar amb més d’un entrevistat a la vegada. Les entrevistes grupals sempre són recursos valuosos que aporten dades molt interessants, moltes vegades de fet, s’obtenen millors resultats, sobretot, quan el que es busca en el candidat està vinculat a un bon acompliment en grups així pots veure com aquests aspirants interactuen entre ells.

# 4 Pren la decisió en el moment adequat

Moltes vegades passa que després del procés de selecció de personal, és a dir, després de les entrevistes principalment, una vegada que ja es va demanar la informació necessària dels candidats, passa força temps fins que l’equip de Recursos Humans es reuneix per prendre la decisió per el professional que va resultar seleccionat. Així no només es perd temps, sinó també la frescor que només les dades recents i més viscuts ofereixen.

Explica’ns, tens en compte quant dura un procés de selecció a la teva empresa? Si busques reduir el temps i terminis per al procés de selecció de personal, a Infofeina podem ajudar-te i oferir-te les millors solucions en Recursos Humans.