Si ets reclutador, directiu o encarregat de Recursos Humans pren nota, en aquest article, et donarem cinc claus per tenir un bon clima laboral.

Beneficis d’un bon clima laboral

Els treballadors són el recurs més valuós que té una organització empresarial. Les raons són vàries; aconsegueixen augmentar les nostres vendes, ajuden amb el compliment dels objectius, optimitzen els recursos i són part de l’estratègia d’una companyia. A més, les persones són el motor de la producció i són els que es comuniquen amb els clients. En definitiva, són els pulmons, el cervell i el cor d’una empresa. Per això, cal cuidar-los i protegir-los mitjançant una adequada selecció de personal. Cal tenir en compte que el clima laboral es contagia, per tant, cal saber realitzar un reclutament de personal perquè l’empresa creixi i tingui el mateix esperit i valors que al començament.

La importància d’un bon clima laboral

El primer que has de saber és que invertir al capital humà millora el rendiment de l’empresa, realitzant primer, una bona selecció de personal. És més fàcil que un treballador se senti compromès amb una organització si s’identifica amb ella. El ROI (de l’anglès, Return On Investment) o Tornada de la Inversió és un indicador efectiu que mesura diferents valors a l’hora de recopilar dades i realitzar informes. Segons les dades, el ROI en els treballadors és dels més alts d’una empresa. En definitiva, invertir en els teus treballadors et donarà grans avantatges.

Com crear un bon clima laboral?

  1. El paper de RRHH no és solament la selecció de personal, també són els responsables de crear un bon ambient laboral. Això comença per la selecció de perfils que encaixin amb la filosofia de treball de l’organització. Els treballadors tòxics enterboleixen l’ambient laboral, per tant, la labor comença amb una adequada selecció de personal.
  2. El segon és ser un líder, no un cap. La diferència entre un líder i un cap és que el primer es guanya el respecte, la confiança i el lloc entre els treballadors. En canvi, el cap, ordena i mana i és ignorat i poc respectat. Si el personal respecta al seu líder, el clima laboral també millora.
  3. El personal de RRHH també pot crear un bon ambient laboral si és capaç de generar sinergies i recompensar el treball en equip. Una de les últimes tendències al mercat laboral són les pràctiques en equip mitjançant tècniques àgils, o també conegudes a l’entorn de les startups com scrum. Consisteixen en reunions entre companys per assignar tasques, rebre opinions i generar crítiques constructives que fomenten un bon ambient de treball. Les raons és que es parla de les dificultats del treball i de les tasques, d’aquesta forma, es creen solucions per continuar amb el treball, fins i tot surten idees per millorar un projecte, etcètera.
  4. La conciliació de la vida personal i la flexibilitat és una altra clau per respirar un bon ambient laboral. Si l’empresa és flexible i permet als treballadors llibertat per tenir equilibri entre el laboral i personal, el rendiment i l’efectivitat dels empleats augmenta. A més, els nivells d’absentisme es redueixen.
  5. La cinquena clau és millorar la comunicació. Una bona comunicació és imprescindible per crear un bon clima laboral. I és que ambdues estan íntimament relacionades entre si. Si el personal és capaç de comunicar problemes entre si, o si s’aconsegueix parlar francament i donar opinions sense por a ser castigats, es millora el rendiment individual i incrementa l’ambient de treball. Per a això, és necessari comptar amb eines comunicatives, realitzar reunions efectives, ser assertiu i crear cultura d’empresa.

Fomentar un bon clima laboral

A què espera la teva empresa per posar aquestes claus a prova i fomentar el clima laboral? No ho dubtis i inverteix en el recurs més important de la teva companyia, els treballadors! Ja veuràs com no et deixen tirat i les vendes, l’efectivitat, el rendiment laboral i els resultats no pararan de créixer!

Infofeina és una plataforma d’ocupació on podràs trobar el millor perfil que cerques per a la teva empresa. No dubtis a crear el teu perfil ara i comença a engegar el teu procés de selecció de personal.