Davant d’un sector laboral tan competitiu, és molt important saber quines competències professionals en un CV són més valorades en un procés de selecció de personal i poden ser la clau per destacar sobre els altres candidats. Descobreix en aquest post quines competències són.

La importància de les competències professionals en el CV

Les empreses valoren d’un candidat les seves competències i habilitats en l’entorn laboral, ja que defineixen la capacitat del perfil per assumir les responsabilitats i el ritme de treball. Per això, destacar les competències que es disposen al currículum vitae pot ajudar al perfil a ser molt més susceptible de ser seleccionat sobre els altres. Els anuncis de les vacants laborals solen donar pistes sobre quines aptituds són necessàries i valorades al lloc de treball, sent un indicatiu que el candidat que en disposi tindrà preferència sobre els altres.

Cal mencionar la importancia d’adaptar sempre el curriculum vitae a cada oferta de feina y destacar al currículum les aptituds i les competències més relaconades amb les vacants laborals. Això també ajudará al personal de recursos humans a valorar i descartar de forma molt més fácil als candidats presentats a l’oferta laboral.

Diferència entre competència i habilitat

Una competència consisteix en l’actuació d’una persona davant d’una situació determinada. Per exemple, si una persona sap mantenir la calma en situacions d’estrès, la seva competència és saber treballar sota pressió. D’altra banda, si una persona tendeix a ser treballadora, amb motivació suficient per continuar creixent professionalment, es diu que la seva competència és la perseverança.

Una habilitat, per la seva banda, és la capacitat o el nivell d’habilitat que aquesta persona té en el moment de realitzar una tasca. Per exemple, es pot catalogar com a habilitat escriure bé o saber treballar amb eines d’ofimàtica. Les habilitats es desenvolupen al llarg del temps gràcies a la formació i la seva aplicació en situacions reals.

En definitiva, la diferència entre competència i habilitat resideix en què la primera és innata de la persona i la segona és adquirida, però ambdues són importants als processos de selecció de personal, ja que ajuden a valorar la capacitat del perfil per encaixar en el lloc laboral i el seu rendiment.

10 habilitats i competències destacades en un currículum

Si estàs interessat a explorar nous horitzons professionals o busques destacar en el teu àmbit professional, pren nota d’aquestes 10 habilitats i competències professionals que no poden faltar al teu CV.

Iniciativa pròpia

La iniciativa pròpia demostra que ets proactiu i capaç de prendre decisions sense necessitat de supervisió constant. Els empleadors valoren els candidats que poden identificar oportunitats i prendre mesures per resoldre problemes de manera independent.

Treball en equip

L’habilitat per treballar eficaçment en equip és essencial en la majoria dels entorns laborals. Les empreses busquen persones que puguin col·laborar, comunicar-se i contribuir a l’èxit de l’equip. Mostrar experiències prèvies en projectes col·laboratius pot ser un actiu valuós.

Domini d’eines d’ofimàtica

En l’era digital, la majoria de les feines requereixen almenys un coneixement bàsic d’eines d’ofimàtica, com per exemple, Microsoft Office o Google Workspace. Destacant la teva experiència amb aquestes eines demostres la teva capacitat per gestionar tasques administratives i de comunicació de manera efectiva.

Formació complementària

La formació contínua és essencial per mantenir-se actualitzat al camp de treball. Mencionar cursos addicionals, certificacions o capacitacions que s’hagin completat demostra el teu compromís amb l’aprenentatge i la teva disposició per adquirir noves habilitats.

Competència en idiomes

En un món globalitzat, el domini d’idiomes addicionals pot ser una altra habilitat laboral molt valorada. Destacar la teva habilitat per comunicar-te en altres idiomes, ja sigui mitjançant certificats d’idiomes o experiència laboral en entorns multilingües, et fa més atractiu per als empleadors que operen a nivell internacional.

Creativitat

La creativitat es valora en una gran varietat de rols i sectors, ja que una persona que sigui capaç de donar solucions innovadores i fresques és clau per mostrar un bon rendiment laboral. Mencionar projectes o assoliments en què hagis aplicat la creativitat per resoldre problemes o millorar processos pot destacar-te com a candidat valuós.

Organització i gestió del temps

La capacitat d’organitzar-se eficaçment i gestionar el temps demostra que ets capaç de complir terminis i gestionar múltiples tasques de manera eficient. Això és fonamental en entorns laborals on es requereix una gestió eficaç de recursos i projectes sota pressió.

Intel·ligència emocional

L’intel·ligència emocional implica la capacitat de reconèixer i gestionar les pròpies emocions, així com comprendre i relacionar-se amb les emocions dels altres. Aquesta competència és important per a la comunicació efectiva, la resolució de conflictes i el lideratge.

Habilitat per relacionar-se amb l’entorn

La capacitat d’establir relacions sòlides amb els companys de treball, figures superiors, clients i altres stakeholders és essencial en moltes ocupacions. Mostrar habilitats interpersonals sòlides pot fer que els empleadors confiïn en la teva capacitat per representar l’empresa i desenvolupar relacions comercials sòlides.

Pensament crític

Destaca la teva capacitat per analitzar de manera exhaustiva informació, identificar patrons, avaluar arguments i prendre decisions informades. Pots mencionar específicament les teves habilitats en la resolució de problemes, la presa de decisions basades en dades i la capacitat de qüestionar i analitzar situacions complexes.

Ara que ja tens un currículum complet i comptes amb les claus per superar un procés de selecció, no dubtis a fer una ullada al nostre anterior post sobre les 5 preguntes més freqüents en una entrevista de treball.

Infofeina és un portal d’ocupació en línia que t’ajudarà a connectar amb empleadors de les millors empreses de gran varietat de sectors. Crea el teu compte ara i comença a buscar la feina que necessites.