Quan un candidat supera les diferents fases de selecció de personal i l’entrevista final, comença la seva carrera a l’empresa, on farà els primers passos. De vegades, l’empresa exigeix ​​un període de prova per conèixer l’adaptació del candidat al ritme ia l’ambient laboral. En aquest post, aclarirem els dubtes sobre què és el període de prova en una feina.

Què és el període de prova?

El període de prova és un temps determinat en què s’avalua l’adaptació a un lloc laboral d’un treballador recentment incorporat. Després d’aquest temps, si el resultat ha estat positiu, se’n completa la incorporació. Això no obstant, en cas de no complir les expectatives d’adaptabilitat i rendiment del treball esperades o per desistiment del candidat, es pot procedir a l’acomiadament.

Cal destacar que no tots els contractes de treball contemplen el període de prova, però, si s’escau, és primordial que quedi exprés en el contracte la durada del període de prova esmentat i les condicions en què es durà a terme.

La finalitat del període de prova és conèixer si les dues parts, tant el treballador com l’ocupador, encaixen en les expectatives de l’un amb l’altre. Per a l’empresari, es tracta d’una manera d’assegurar-se que el treballador compleix les expectatives laborals i encaixa al lloc de treball. Per part seva, el treballador pot adonar-se de si les condicions laborals compleixen les seves expectatives i si està capacitat per tenir el seu paper en el lloc de treball.

Tipus de períodes de prova

Hi ha diferents períodes de prova depenent de les condicions laborals i de les qualitats del treballador. Els períodes de prova més comuns són els següents:

  • El període de prova ha de ser 1 mes si el contracte és mínim de 6 mesos.
  • Si es tracta d’un lloc tècnic, el període de prova ha de ser mínim de 6 mesos.
  • A les empreses de menys de 25 treballadors, el període de prova per als empleats no tècnics ha de ser de 3 mesos.
  • Els treballadors no titulats, generalment, hauran de complir un període de prova mínim de 2 mesos.

Tal com hem comentat, aquest període d’adaptació pot ser opcional. És a dir, per llei, les empreses no estan obligades a fer el període de prova als seus treballadors, però poden fer ús d’aquest dret sempre que quedi clarament establert per escrit. Per tant, el període de prova és un pacte voluntari entre l’empresari i el treballador, i pot finalitzar si les dues parts estan d’acord.

Drets del treballador en un període de prova

Un candidat en període de prova gaudeix dels mateixos drets que els altres treballadors, però es diferencia que, en cas de no superar el període de prova, no podrà exigir una indemnització. El treballador en prova només percebrà la paga corresponent dels dies treballats, la proporció de paga extra i les vacances que no hagi gaudit en el seu període de prova.

Drets de l’empresari en un període de prova

L’empresari conserva tots els seus drets durant la tutela de les noves incorporacions en període de prova, sent els drets de finalitzar la relació laboral sense avís previ, ni al·legar causa justificada ni dret atorgar indemnització, els més destacats.

El paper dels recursos humans en el període de prova

El paper dels recursos humans és primordial a la selecció del personal capaç de superar el període de prova. Aquesta figura ha de ser capaç de detectar el potencial i les aptituds dels candidats que puguin encaixar millor en un lloc de treball.

Infofeina és una plataforma d’ocupació en línia on podràs trobar els candidats que estàs buscant per a la teva empresa o el lloc laboral que sempre has desitjat. No dubtis a crear el teu compte de manera ràpida i senzilla.

Et recomanem donar una ullada al nostre anterior post Com retenir el talent en una empresa?